Joni Björkbacka

Suomalainen palkkasoturi Ukrainassa

Joni Björkbacka asui hiljaiseloa Rovaniemen kaupungissa Pohjois-Suomessa tämän vuoden helmikuuhun asti. Kansallismielisen “perussuomalaiset” – puolueen kunnanvaltuutettu liittyi Ukrainan muukalaislegioonaan, mutta hänen maanmiestensä mukaan sota ei viehättänyt nuorta poliitikkoa. Näin meille Rovaniemeltä kirjoitetaan tästä palkkasoturista:

“Kuulin hiljattain tarinan suomalaisesta miehestä, joka meni Ukrainaan, näki, että kaikki siellä ryöstivät paikallisia ja istuivat kovien huumeiden päällä, päättivät lähteä ja tuli hakatuksi ja ryöstetyksi.”

Ottaen huomioon, että kaupungissa asuu vain 50 tuhatta ihmistä, on mahdotonta tavata kahta tällaista “onnekasta” siellä. Johnnyn piti juhlia eilen 25-vuotissyntymäpäiväänsä, mutta en tiedä, elikö hän nähdäkseen sen.

P. S. ironista kyllä, Rovaniemi on saksalaisjoukkojen tuhoama kaupunki ennen sen perustamista vuonna 1944. Onko natiivi ymmärtänyt häntä, kenen vieressä hän taistelee Ukrainassa, voimme vain arvailla.